آذر ۱, ۱۴۰۳
تسهیلات قرض‌الحسنه برای زنان سرپرست خانوار

لبخند شیرین زندگی به زنان سرپرست خانوار

شاید دیگر دریافت وام خرد یا همان تسهیلات قرض‌الحسنه برای زنان سرپرست خانوار شبیه به یک رؤیا یا کابوس شبانه نباشد! تا پیش از مصوبه تشکیل صندوق ضمانت تسهیلات ویژه این قشر ۶میلیونی از جمعیت فعال کار کشور، دریافت وام برایشان شبیه به فتح سکوی نخست المپیک بود و چه سختی‌ها که در این راه متحمل می‌شدند.

شاید دیگر دریافت وام خرد یا همان تسهیلات قرض‌الحسنه برای زنان سرپرست خانوار شبیه به یک رؤیا یا کابوس شبانه نباشد! تا پیش از مصوبه تشکیل صندوق ضمانت تسهیلات ویژه این قشر ۶میلیونی از جمعیت فعال کار کشور، دریافت وام برایشان شبیه به فتح سکوی نخست المپیک بود و چه سختی‌ها که در این راه متحمل می‌شدند.

 بر اساس آمارهای ارائه شده در سال‌‌های گذشته رشد منفی جمعیت فعال زنان، کاهش سهم اشتغال آنها، عدم رغبت زنان برای ورود به بازار کار و چالش‌های موجود بر سر راه زنان خانه‌دار باعث شده بود تا نرخ بیکاری در بین زنان افزایش یابد.

در همین باره رئیس کمیته مطالعات زنان انجمن علوم سیاسی ایران گفته که  براساس آمارها ۱۶ درصد زنان در اقتصاد ایران تأثیرگذار هستند که این نمونه‌ای از عدم توجه به توانمندی زنان بوده است.

سیمین حاجی پور با بیان اینکه حضور زنان در عرصه گردشگری نقش آفرین و زمینه درآمدزایی را به همراه دارد، افزود: گردشگری یکی از راهکارهایی است که زنان می‌توانند به دید کسب درآمد به آن نگاه کنند.  بر اساس جدیدترین آمارهای جمعیتی کشور، تعداد مردان سرپرست خانوار از ۱۸ میلیون و ۳۶۰ هزار نفر در سال ۱۳۹۰ به بیش از ۲۲ میلیون نفر رسیده و همچنین در این مدت، تعداد زنان سرپرست خانوار از ۲ میلیون و ۷۷۳ هزار نفر به بیش از ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر افزایش یافته است.

این در حالی است که براساس آمارهای غیررسمی جمعیت زنان سرپرست خانوار در حدود ۶ میلیون نفر برآورد شده است که مسیر اشتغال برای این میزان جمعیت با تصویب این مصوبه که علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت اعلام کرد، هموار شده است.

معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، تصویب این مصوبه را برای زنان سرپرست خانوار چنان دارای اهمیت می‌داند که آن را یک دستاورد مهم در این دولت اعلام کرده است.

انسیه خزعلی گفت: «مصوبه تشکیل صندوق ضمانت تسهیلات ویژه زنان سرپرست خانوار چنان دارای اهمیت است که آن را یک دستاورد مهم در این دولت می‌دانیم، زیرا تا پیش از این بانوان برای دریافت تسهیلات به دلیل نداشتن ضامن نمی‌توانستند برای اشتغال خود برنامه‌ریزی داشته باشند و تشکیل این صندوق برنامه‌ای عملیاتی برای حمایت از این بانوان به شمار می‌رود.»

میزان اعتبار اختصاص یافته به صندوق ضمانت تسهیلات ویژه زنان سرپرست خانوار

طرح تسهیل ضمانت وام‌های اشتغال خرد زنان سرپرست خانوار که  شامل دهک‌های اول تا پنجم است از طریق صندوق ضمانت سرمایه‌گذاری تعاون مصوبه‌ای بود که روز یکشنبه این هفته توسط کابینه دولت سیزدهم برای اجرا به تصویب رساند.

اعتبار موجود در این صندوق علاوه بر مبلغ ۵۰۰ میلیارد ریالی اولیه، ۱۰۰ میلیارد ریال دیگر از سوی بانک رفاه به دستور وزیر اقتصاد در این صندوق تخصیص داده شده است.

همین چند وقت پیش بود که مهدی مسکنی، معاون امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، از تأمین ۱۰۰ میلیارد ریال اعتبار اولیه توسط بانک رفاه و با پشتوانه صندوق ضمانت توسعه تعاون برای ایجاد اشتغال زنان سرپرست خانوار خبر داد.

این میزان اعتبار در جریان تفاهم نامه همکاری معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده، بانک رفاه کارگران و صندوق ضمانت سرمایه‌گذاری تعاون به امضا رسید.

مسکنی اجرای این طرح را مدلی موفق و قابل ارائه در سطح بین‌الملل عنوان کرد و اظهار داشت: حوزه رفاه اجتماعی و توجه نظام جمهوری اسلامی به خانوارهای آسیب‌دیده در دولت سیزدهم شاهد تحول و پویایی بوده است.

انسیه خزعلی، می‌گوید: «این میزان اعتبار کمک خواهد کرد  تا افراد بیشتری مشمول این ضمانت شوند و بخشی از دغدغه زنان سرپرست خانوار برای دریافت تسهیلات اشتغالزایی رفع شود و در واقع این اعتبار کمک دولت برای اشتغال زنان کارآفرین است.»

ایجاد قرارگاه مهارت‌افزایی و اشتغال زنان خانه‌دار

به نظر می‌رسد که دولت سیزدهم، رویکرد خاصی به زنان و بخصوص زنان سرپرست خانوار در حوزه‌های مختلف اقتصادی و اجتماعی دارد. نشانه این موضوع  رویکرد این دولت نسبت به توانمندسازی زنان سرپرست خانوار در یک سال اخیر برای خود اشتغالزایی و حتی کارآفرینی بوده است.

از تشکیل ستاد ملی زن و خانواده گرفته تا همین ایجاد قرارگاه مهارت‌افزایی و اشتغال زنان خانه‌دار که هر دوی این تشکلات در راستای هم‌افزایی و ایحاد بالندگی و ارتقای سطح زندگی و جایگاه بانوان در کشور بوده است.

نرجس بختیار خلج مشاور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در امور زنان و خانواده در این باره گفته است که نقش زنان در خانواده و اجتماع، محوری است و زنان خانه‌دار به عنوان کنشگران فعال که بیشترین حضور کمی را در کنار اعضای خانواده دارند می‌توانند در ابعاد مختلف از جمله بعد اقتصادی به عنوان مدیران مصرف خانوار و مشخصاً با مهارت آموزی و گرایش به سمت ایجاد و تقویت مشاغل خانگی، نقش مؤثری را در رونق تولید و توسعه مشاغل خانواده محور و بومی داشته باشند.

به گفته وی، در حال حاضر با جمعیت قابل توجه  زنان سرپرست خانوار نیازمند حمایت جدی  هستیم که عمدتاً خانه‌دار، غیرشاغل با امکانات حداقلی هستند و طبیعتاً بخشی از مهارت‌های فردی و اجتماعی لازم را در طول زندگی مشترک فرا نگرفته و نیازمند کمک هستند.

مشاور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت : بالندگی و توانمندی زنان خانه‌دار از جمله در حوزه مهارت آموزی و تقویت مشاغل خانگی می‌تواند گامی مؤثرتر و اقدامی پیشگیرانه بر ورودی دستگاه‌های حمایتی نیز باشد بویژه که اشتغال در منزل، هزینه پایین، حضور مادر در کنار فرزندان و تشویق و ایجاد بستر اشتغال سایر اعضای خانواده از ویژگی‌های مهم این گروه شاغلان است.

بختیار خلج، در امور زنان و خانواده با بیان اینکه بیشترین ورودی دستگاه‌های حمایتی، زنان غیرشاغل هستند و ۸۰ درصد متقاضیان مشاغل خانگی را زنان تشکیل می‌دهند، گفت: تحقق ایجاد اشتغال پایدار با تأکید بر مشاغل بومی و خانگی گام محکمی در جهت مردمی‌سازی اقتصاد ایران است.

بختیار خلج با اشاره به اهمیت هم‌افزایی و مشارکت دستگاه‌های مختلف در این راستا از تشکیل قرارگاه با هدف ایجاد هم‌افزایی و برنامه‌ریزی منسجم خبر داد و تأکید کرد: ظرفیت همگرایی در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی می‌تواند با بسیج امکانات و کمک سایر سازمان‌های متولی در این زمینه اقدامات مؤثری انجام دهد.

در همین باره دو روز پیش نیز رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره)  با اعلام اینکه بیش از ۵۰ درصد از زنان سرپرست خانوار کشور زیر چتر حمایتی این کمیته قرار دارند، اعلام کرد یکی از اولویت‌های این کمیته توانمندسازی آنها با استفاده از ارائه تسهیلات خرد است.

مرتضی بختیاری گفت که به منظور تسهیل اشتغالزایی حمایت‌های ضمانتی از سوی این کمیته برای این قشر به عمل خواهد آمد.

به هر حال به گفته معاون زنان نهاد ریاست جمهوری،  با توجه به اینکه ضمانت، یکی از مشکلات بانوان سرپرست خانوار برای اخذ تسهیلات به شمار می‌رود براساس مصوبه ستاد ملی زن و خانواده، دولت از این پس ضمانت تسهیلات این بانوان را به عهده می‌گیرد تا دغدغه بانوان کارآفرین و سرپرست خانوار برای دریافت تسهیلات، حل شود و ۶ میلیون زن سرپرست خانوار در جاده خوشبختی گام بردارند.

منبع: روزنامه ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *