روز جهانی «صادرات» یک روز رسمی بینالمللی نیست که در تاریخ خاصی توسط سازمان ملل یا یک نهاد جهانی تصویب شده باشد. اما مفهومی است که در برخی کشورها و سازمانها به منظور برجستهسازی اهمیت تجارت بینالمللی و تشویق صادرات مورد استفاده قرار میگیرد. تاریخچه رسمی برای یک روز جهانی صادرات به معنای یک تاریخ تعیینشده وجود ندارد، اما رویدادهایی مشابه در قالب «هفته صادرات»یا «روز ملی صادرات» در برخی کشورها رایج هستند. این روزها به توسعه تجارت و تشویق شرکتها به مشارکت در بازارهای بینالمللی میپردازند. در ایران ۲۹ مهرماه به عنوان روز صادرات نامگذاری شده است. به این بهانه نگاهی به ۱۰ محصول عجیب صادراتی در دنیا میاندازیم.
نگاهی به سایر کشورها
برخی کشورها، مانند ترکیه، پاکستان و هند، روزهای ویژهای را برای صادرات دارند که به عنوان «روز ملی صادرات» یا «هفته صادرات» نامگذاری کردهاند. این رویدادها معمولاً با مراسمهایی برای تجلیل از شرکتها و صادرکنندگان موفق، بحث درباره استراتژیهای بهبود صادرات، و ترویج کالاها و خدمات ملی در بازارهای بینالمللی برگزار میشوند.
پس از جنگ جهانی دوم و با شکلگیری سازمانهای بینالمللی مانند سازمان تجارت جهانی (WTO)، تمرکز جهانی بر روی ترویج تجارت آزاد و بهبود صادرات افزایش یافت. کشورهای مختلف شروع به توسعه استراتژیهای تجاری کردند که شامل تشویق به صادرات محصولات داخلی و گسترش بازارهای خارجی بود. در این دوره بود که بسیاری از کشورها توجه بیشتری به صادرات کردند و برنامههای متنوعی برای حمایت از صادرکنندگان شکل گرفت. در دهههای اخیر، با روند جهانیشدن و پیشرفت فناوری، نقش صادرات در توسعه اقتصادی کشورها بسیار پررنگتر شد. به همین دلیل، برخی سازمانها و اتحادیهها روزهایی را برای تجلیل از موفقیتهای صادراتی کشورها یا مناطق خاص اعلام کردند. این روزها به عنوان فرصتی برای برجستهسازی موفقیتهای صادراتی و تبادل دانش در مورد راهبردهای بهبود صادرات استفاده میشود.
هرچند یک «روز جهانی صادرات» به صورت رسمی وجود ندارد، اما مفهوم آن در رویدادها و برنامههای مشابه در بسیاری از کشورها و در چارچوب تلاشهای جهانی برای بهبود تجارت بینالمللی و صادرات دیده میشود.
۱۰ تقاضای عجیب جهانی
صادرات کالاهای غیرمعمول و عجیب از سراسر جهان یک موضوع جالب است. برخی از این محصولات ممکن است به نظر عجیب و غریب بیایند، اما در واقع برای بازارهای خاص بسیار سودآور هستند. درادامه ۱۰ مورد از کالاهای عجیب و غیرمعمول* که به طور جهانی صادر میشوند بررسی میکنیم:
- موی انسان برای ساخت کلاهگیس و اکستنشن مو استفاده میشود. کشورهایی مانند هند و چین صادرکنندگان بزرگ مو هستند.
- حشرات خوراکی مانند: ملخ، جیرجیرک و سایر حشرات در بعضی از کشورها به عنوان منبع پروتئین مصرف میشوند و به اروپا و آمریکا صادر میشوند.
- زهر مار برای تولید داروهای خاص و تحقیقات علمی استفاده میشود. این محصول از کشورهایی مثل تایلند و برزیل صادر میشود.
- اسپرم گاو برای پرورش گاوهای اصلاح نژاد شده در کشورهای مختلف به کار میرود و از کشورهای کشاورزی مثل ایالات متحده صادر میشود.
- گل سنگها (لیکنها) برای ساخت رنگهای طبیعی و محصولات آرایشی استفاده میشود و از مناطق سردسیر مانند نروژ و ایسلند صادر میشوند.
- فضولات خفاش (Guano) به عنوان کود ارگانیک استفاده میشود و در مناطقی مانند آمریکای جنوبی و آسیای جنوب شرقی تولید و صادر میشود.
- نمک صورتی هیمالیا که از معادن نمک پاکستان استخراج میشود، به دلیل ویژگیهای معدنی خاص خود به کشورهای مختلف صادر میشود.
- جلبک دریایی برای تولید محصولات زیبایی و همچنین به عنوان غذا استفاده میشود و از کشورهایی مانند ژاپن و کره جنوبی صادر میگردد.
- ماهی بادکنکی (فوگو) که در ژاپن به عنوان یک غذای لوکس و بسیار خطرناک شناخته میشود، به صورت منجمد به کشورهای دیگر صادر میشود.
- پوست قورباغه برای ساخت محصولات چرمی مثل کیف و کفش مورد استفاده قرار میگیرد و از کشورهایی مانند اندونزی و برزیل صادر میشود.
*منبع: وبسایت رسمی Trade Map و Export Genius
دیدگاهتان را بنویسید