آذر ۲, ۱۴۰۳

بازهم دوچرخه سواری بانوان سیاسی شد

حضور زنان در همه عرصه‌های سیاسی و اجتماعی یکی از تاکیدات انقلاب اسلامی بوده است. با این وجود در روزهای اخیر اظهارنظرهای بسیاری علیه دوچرخه‌سواری زنان از سوی برخی مسئولان بیان شده است. این امر سبب ایجاد این تصور خلاف واقع خواهد شد که کشور موافق حضور زنان در عرصه‌های ورزشی و اجتماعی نیست. باید دید چه کسانی از این موضوع منتفع خواهند شد.

انقلاب حامی حضور زنان اما…

«ما مفتخریم که بانوان و زنان پیر و جوان و خرد و کلان در صحنه‌های فرهنگی و اقتصادی و نظامی حاضر و همدوش مردان یا بهتر از آنان، در راه تعالی اسلام و مقاصد قرآن کریم فعالیت دارند… و از محرومیت‌هایی که توطئه دشمنان و ناآشنایی دوستان از احکام اسلام و قرآن بر آنها بلکه بر اسلام و مسلمانان تحمیل نمودند، شجاعانه و متعهدانه خود را رهانده و از قید خرافاتی که دشمنان برای منافع خود به دست نادانان و بعضی آخوندهای بی‌اطلاع از مصالح مسلمین به وجود آورده بودند؛ خارج نموده‌اند.» این جملات، بیانات امام خمینی، بنیان‌گذار کبیر انقلاب اسلامی درباره حضور زنان در عرصه‌های اجتماعی است. پررنگ کردن نقش اجتماعی زنان یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی بود. اکنون و در چهل و سومین سال پیروزی انقلاب، اهداف آن باید با تلاش هرچه بیشتر همه مسئولان و دست‌اندرکاران محقق شود. با این وجود عده‌ای از افراد در داخل کشور با اعمال و سخنانی که نسبتی با آرمان‌های ابتدایی انقلاب ندارد، چهره نظام را برخلاف واقعیت، دچار ضدیت با آرمان‌های انقلاب نشان می‌دهند. اخیرا امام جمعه موقت اصفهان در اظهاراتی با دوچرخه‌سواری زنان مخالفت کرده و آن را با معضل گرانی یکی دانسته است.

دوچرخه‌سواری در خفا!

حملات متعدد به موضوع دوچرخه‌سواری زنان سبب شده است تا این ورزش و تفریح عمومی که می‌تواند در بهبود وضعیت سلامت جسمی و روحی بانوان موثر باشد، به امری سیاسی بدل شود. چندی پیش سیدابوالحسن مهدوی، نماینده اصفهان در مجلس خبرگان رهبری دوچرخه‌سواری زنان را اینطور توصیف کرد: «اعضای شورای تامین اصفهان پاسخ دهند که توهین به مخلوق یا توهین به خالق مهم‌تر است که شهردار اصفهان چند سال است از رفتار‌های غیرشرعی همچون دوچرخه‌سواری دختران دفاع می‌کند. جان ما در مقابله با این موضوع به لب رسیده و سوال اینجاست، چرا آقایان در برخورد با این پدیده مقابله کردند؛ کسانی که این توهین‌ها را عمدا می‌کنند باید مدیون خون شهدا باشند و درد ما این است که کسی از دین دفاع نمی‌کند.» در ادامه این صحبت‌‎ها نیز رحمت‌ا… فیروزی، نماینده مجلس در گفت‌وگو با انتخاب تصریح کرد: «بانوان اگر به دوچرخه‌سواری علاقه‌مند هستند، می‌توانند این فعالیت را در جایی انجام بدهند که در معرض دید مردان نباشند و در این صورت دوچرخه‌سواری زنان مانعی ندارد.» او در ادامه جرم‌انگاری دوچرخه‌سواری زنان را نیز قابل بررسی دانسته و افزود: «این مساله باید بررسی شود و به صورت قانون پیش رفت و جوانب آن را در نظر گرفت تا اگر شرایط برای این کار فراهم بود، چنین امکانی در نظر گرفته شود و اگر امکان‌پذیر نبود، راهکار دیگری را دنبال کنیم. در نهایت باید همه مطیع قانون اساسی جمهوری اسلامی باشیم.» با وجود پیوستگی این اظهارات و بسیاری صحبت‌های مشابه، نگرانی‌هایی در خصوص احتمال برنامه‌ریزی‌شده بودن این بیانات وجود دارد.

محرومیت نیمی از جامعه

مرکز آمار در گزارشی درباره نتایج آخرین سرشماری سراسری کشور که در سال ۱۳۹۵ انجام شد، جمعیت زنان ایران را ۴۹ درصد اعلام کرد. با این وجود عده‌ای تلاش می‌کنند تا مانع حضور نیمی از جمعیت کشور در امور کشور شوند. سرمایه انسانی یکی از مهم‌ترین شاخص‌های توسعه است. مهر سال ۹۷ جدیدترین گزارش «شاخص سرمایه‌ انسانی» از سوی بانک جهانی منتشر شد. براساس تازه‌ترین ارزیابی‌های «بانک جهانی»، کودکی که امروز در جمهوری اسلامی ایران متولد می‌شود، در صورتی که بزرگ شود و از آموزش و سلامت کامل برخوردار باشد به ۵۹ درصد سطح بهره‌وری بالقوه خود خواهد رسید (به عبارتی نمره شاخص سرمایه انسانی ایران ۵۹/ ۰ است). همچنین به گزارش موسسه «لنست» ایران در رده‌بندی شاخص سرمایه اجتماعی جهان با ۱۵ امتیاز پایین‌تر از گرجستان، آرژانتین و برزیل و در رتبه ۷۸ قرار دارد. حال باید این موضوع را مورد بازنگری قرار داد که چه توجیهی می‌تواند مانع استفاده کشور از سرمایه انسانی خود شود؟ اصولگرایان افراطی و تندروهای داخلی با رویکردهای خارج از دایره منطق تلاش می‌کنند، کوچک‌ترین زوایای زیست انسانی را نیز به چالش‌هایی سیاسی بدل کنند که نسبتی با جامعه امروز ایران ندارد. سیاسی شدن امر اجتماعی بدان معناست که عده‌ای از وضعیت کنونی و ایجاد مانع بر سر راه توسعه منتفع می‌شوند.

مقایسه گرانی کالا با دوچرخه‌سواری

با تمامی این احوال، روز گذشته محمدتقی رهبر، امام‌جمعه موقت اصفهان، در گفت‌وگو با اعتمادآنلاین تصریح کرد: «ائمه جمعه شهرهای مختلف دغدغه مردم دارند و به همین دلیل تمرکزشان را روی مشکلات مردم می‌گذارند. حالا یک زمانی به بدحجابی، و یک زمانی به گرانی حساس می‌شوند و این روزها هم نسبت به دوچرخه‌سواری زنان واکنش‌هایی نشان می‌دهند؛ یعنی گرانی کالاها نمی‌تواند باعث بی‌تفاوتی به مسائل دیگر شود. بالاخره دوچرخه‌سواری زنان هم مثل گرانی معضل است. ائمه جمعه وقتی به دوچرخه‌سواری زنان جلوی چشم جوانان معترض می‌شوند، حتما اشکالی را احساس می‌کنند. من در سال گذشته همین موضوع را مطرح کردم، اما حساسیت زیادی هم به گرانی، رشوه‌خواری و مشکلات دیگر دارم و هر کاری که برای آرامش مردم لازم باشد با طیب خاطر انجام داده و از این به بعد هم انجام خواهم داد.» با وجود رنج بسیار مردم به‌علت وجود مشکلات اقتصادی و معیشتی، مقایسه تفریحات مردم با معضلات اقتصادی امری قابل تامل به شمار می‌آید.

محمد هادی علیمردانی

منبع :آرمان ملی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *